Warsztaty kulinarne w LWR - wiosna 2016

NABÓR ZAKOŃCZONY - BRAK MIEJSC.
Tym razem proponujemy dwa kursy kulinarne (każdy po 3 spotkania). Tym razem, jako, że jest dużo chętnych, a chcemy, żeby jak najwięcej osób mogło skorzystać ze spotkania z naszą fantastyczną instruktorką Magdą Kulas - proponujemy jeden kurs do wyboru z dwóch: (całość 3 spotkania). Mamy nadzieję, że dzięki temu z warsztatów będzie mogło skorzystać więcej osób.

WARSZTAT 1: Śniadania, kiszonki, gotowanie bez resztek - 20.IV – 4.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania) (szczegóły niżej).

WARSZTAT 2: Oczyszczająca kuchnia wiosenna - 11.V – 25.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania) (szczegóły niżej).

Cena za 1 kurs – 50zł.
Prowadzenie Magdalena Kulas.

Można zapisać się na jeden kurs i ewentualnie wpisać się na listę rezerwową na drugi. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.
Warsztaty dla osób dorosłych i w wieku licealnym. Nie ma możliwości przyprowadzania ze sobą dzieci.


 
kasza jaglana

jaglanka miso



WARSZTAT 1: Śniadania, kiszonki, gotowanie bez resztek. Warsztaty kulinarne

Tym razem zapraszamy na warsztaty, które pomogą nam zbudować fundamenty zdrowej, racjonalnej i oryginalnej kuchni. (Opis patrz niżej).

Zapewniamy wszystkie produkty i niektóre przyrządy kuchenne. Pozostałe przyrządy przynoszą uczestnicy (lista poniżej).

Ilość miejsc ograniczona, o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „śniadania”. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.

UWAGA!!! Można zapisać się tylko na cały kurs. Nie ma możliwości zapisania się na wybrane spotkanie.

Kiedy: 20.IV – 4.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania).
Gdzie: Centrum Kultury w Lublinie, pracownia Latających Warsztatów Rękodzieła nr 257a, II p.
Opłaty:
50zł
za całość, płatne na pierwszych zajęciach.
W razie rezygnacji z kursu, opłaty nie zwracamy.
Prowadzenie: Magdalena Kulas (p. niżej).

PROGRAM WARSZTATÓW:
Śniadania – najważniejszy posiłek dnia - kilka przepisów na szybkie, zdrowe i smaczne śniadania.
Kiszonki – prozdrowotna metoda konserwacji.
Gotowanie bez resztek - ograniczanie odpadów do koniecznego minimum. Idea „zero waste” dotyczy całego życia. Rezygnacja z jednorazowych opakowań, rzeczy wielorazowego użytku, ograniczenie posiadanych przedmiotów, naprawianie, rynek wtórny. Kompostowanie resztek organicznych, własnoręczne robienie naturalnych środków czystości i kosmetyków. Żeby wprowadzić te zasady w życie potrzeba czasem lat – spróbujemy zacząć od kuchni.

JADŁOSPIS:
1) 20.IV. śniadania:
- jaglanki, owsianki, gryczanki z różnymi owocami - super foods na początek dnia,
- koktajle śniadaniowe,
- jajka w odpowiednim towarzystwie – szakszuka i frittata,
- pankejki : owsiane, bezglutenowe, razowe w różnych smakach,
- granole – z jogurtem i owocami.

2) 27.IV. kiszonki – prozdrowotna metoda konserwacji pożywienia:
- kiszone mieszanki warzywne
- rejuvelac
- kimczi
- kiszone cytryny
- kiszone owoce
- gulasz z ciecierzycy, warzyw, szpinaku i kiszonych cytryn
- uttapam – placuszki ze sfermentowanego ciasta.

3) 4.V. gotowanie bez resztek:
- pesto z liści rzodkiewki kiszonej,
- bulion z łodyżek natki, kopru, bazylii,
- zupa krem z resztek kalafiora,
- wykorzystamy także czerstwy chleb, liście buraka, resztki z marchwi i in.


DO PRZYNOSZENIA NA ZAJĘCIA:
- 20.IV. śniadania - nóż, deska,
- 27.IV. kiszonki - nóż, deska, 4 -5 słoików min. 0,5 l,
- 4.V. gotowanie bez odpadów - nóż, deska.



WARSZTAT 2: Oczyszczająca kuchnia wiosenna. Warsztaty kulinarne.

Latające Warsztaty Rękodzieła serdecznie zapraszają na kolejne warsztaty kulinarne. Będziemy robić dania z sezonowych jarzyn i dzikich roślin oraz wiosenną kurację oczyszczającą z dzikich roślin. Spotkamy się trzy razy. Będzie lekko, wiosennie i odświeżająco.


Zapewniamy wszystkie produkty i niektóre przyrządy kuchenne. Pozostałe przyrządy przynoszą uczestnicy (lista poniżej).
Ilość miejsc ograniczona, o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „kuchnia wiosenna”. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.

UWAGA!!! Można zapisać się tylko na cały kurs. Nie ma możliwości zapisania się na wybrane spotkanie.

Kiedy: 11.V – 25.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania).
Gdzie: Centrum Kultury w Lublinie, pracownia Latających Warsztatów Rękodzieła nr 257a, II p.
Opłaty:
50zł
za całość, płatne na pierwszych zajęciach.
W razie rezygnacji z kursu, opłaty nie zwracamy.
Prowadzenie: Magdalena Kulas (p. niżej).


ORIENTACYJNY JADŁOSPIS – będzie modyfikowany na bieżąco w zależności od tego, jakie rośliny będą dostępne w tym roku:
Wiosenne oczyszczanie:
- świeże, młode, dzikie rośliny, jak pokrzywy, mniszek lekarski, czarny bez, pączki liści i kwiatów, np. bzów, forsycji, leszczyny, porzeczki itd.,
- gammoterapia – leczenie pączkami liści i kwiatów drzew,
- wiosenne przetwory – zależnie od stanu roślin (np. pikle z pączków czarnego bzu i mniszka lekarskiego, napoje z kwiatów czarnego bzu, konfitury i syropy z płatków kwiatowych).

Dania z sezonowych jarzyn i dzikich roślin:
- np. bób, szparagi, truskawki, różnokolorowe chłodniki z dodatkami, dzikie rośliny


DO PRZYNOSZENIA NA ZAJĘCIA:
- nóż kuchenny i deska,
- kilka małych słoiczków,
- kubek, talerzyk,
- widelec i łyżka
- ewentualnie inne akcesoria kuchenne (do ustalenia w trakcie, co i na kiedy).





Magdalena Kulas – z przyjemnością od kilku lat gotuje zawodowo. Interesuje się zdrowym żywieniem, dietą roślinną, potrawami regionalnymi, odkrywaniem na nowo zapomnianych roślin. W kuchni uwielbia eksperymentować. Prowadzi blog kulinarny www.cieszsiesmakiem.pl