Warsztaty kulinarne w LWR - wiosna 2016
NABÓR ZAKOŃCZONY - BRAK MIEJSC.
Tym razem proponujemy dwa kursy kulinarne (każdy po 3 spotkania). Tym razem, jako, że jest dużo chętnych, a chcemy, żeby jak najwięcej osób mogło skorzystać ze spotkania z naszą fantastyczną instruktorką Magdą Kulas - proponujemy jeden kurs do wyboru z dwóch: (całość 3 spotkania). Mamy nadzieję, że dzięki temu z warsztatów będzie mogło skorzystać więcej osób.
Zapewniamy wszystkie produkty i niektóre przyrządy kuchenne. Pozostałe przyrządy przynoszą uczestnicy (lista poniżej).
Kiedy: 11.V – 25.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania).
Tym razem proponujemy dwa kursy kulinarne (każdy po 3 spotkania). Tym razem, jako, że jest dużo chętnych, a chcemy, żeby jak najwięcej osób mogło skorzystać ze spotkania z naszą fantastyczną instruktorką Magdą Kulas - proponujemy jeden kurs do wyboru z dwóch: (całość 3 spotkania). Mamy nadzieję, że dzięki temu z warsztatów będzie mogło skorzystać więcej osób.
WARSZTAT 1: Śniadania,
kiszonki, gotowanie bez resztek - 20.IV – 4.V.2016, środy, godz. 17-20 (3
spotkania) (szczegóły niżej).
WARSZTAT 2: Oczyszczająca
kuchnia wiosenna - 11.V – 25.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania)
(szczegóły niżej).
Cena za 1 kurs – 50zł.
Prowadzenie Magdalena Kulas.
Można zapisać się na jeden kurs i ewentualnie wpisać się na
listę rezerwową na drugi. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.
Warsztaty dla osób dorosłych i w wieku licealnym. Nie ma
możliwości przyprowadzania ze sobą dzieci.
![]() |
jaglanka miso |
WARSZTAT 1: Śniadania,
kiszonki, gotowanie bez resztek. Warsztaty kulinarne
Tym razem zapraszamy na warsztaty, które pomogą nam zbudować
fundamenty zdrowej, racjonalnej i oryginalnej kuchni. (Opis patrz niżej).
Zapewniamy wszystkie produkty i niektóre przyrządy kuchenne. Pozostałe
przyrządy przynoszą uczestnicy (lista poniżej).
Ilość miejsc ograniczona, o przyjęciu decyduje kolejność
zgłoszeń.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „śniadania”. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „śniadania”. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.
UWAGA!!! Można zapisać się tylko na cały kurs. Nie ma
możliwości zapisania się na wybrane spotkanie.
Kiedy: 20.IV –
4.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania).
Gdzie: Centrum
Kultury w Lublinie, pracownia Latających Warsztatów Rękodzieła nr 257a, II p.
Opłaty:
50zł za całość, płatne na pierwszych zajęciach.
50zł za całość, płatne na pierwszych zajęciach.
W razie rezygnacji z kursu, opłaty nie zwracamy.
Prowadzenie:
Magdalena Kulas (p. niżej).
PROGRAM WARSZTATÓW:
Śniadania –
najważniejszy posiłek dnia - kilka przepisów na szybkie, zdrowe i smaczne
śniadania.
Kiszonki –
prozdrowotna metoda konserwacji.
Gotowanie bez resztek
- ograniczanie odpadów do koniecznego minimum. Idea „zero waste” dotyczy całego
życia. Rezygnacja z jednorazowych opakowań, rzeczy wielorazowego użytku,
ograniczenie posiadanych przedmiotów, naprawianie, rynek wtórny. Kompostowanie
resztek organicznych, własnoręczne robienie naturalnych środków czystości i
kosmetyków. Żeby wprowadzić te zasady w życie potrzeba czasem lat – spróbujemy zacząć
od kuchni.
JADŁOSPIS:
1) 20.IV. śniadania:
- jaglanki, owsianki, gryczanki z różnymi owocami - super
foods na początek dnia,
- koktajle śniadaniowe,
- jajka w odpowiednim towarzystwie – szakszuka i frittata,
- pankejki : owsiane, bezglutenowe, razowe w różnych smakach,
- granole – z jogurtem i owocami.
2) 27.IV. kiszonki
– prozdrowotna metoda konserwacji pożywienia:
- kiszone mieszanki warzywne
- rejuvelac
- kimczi
- kiszone cytryny
- kiszone owoce
- gulasz z ciecierzycy, warzyw, szpinaku i kiszonych cytryn
- uttapam – placuszki ze sfermentowanego ciasta.
3) 4.V. gotowanie bez
resztek:
- pesto z liści rzodkiewki kiszonej,
- bulion z łodyżek natki, kopru, bazylii,
- zupa krem z resztek kalafiora,
- wykorzystamy także czerstwy chleb, liście buraka, resztki
z marchwi i in.
DO PRZYNOSZENIA NA ZAJĘCIA:
- 20.IV. śniadania - nóż, deska,
- 27.IV. kiszonki - nóż, deska, 4 -5 słoików min. 0,5 l,
- 4.V. gotowanie bez odpadów - nóż, deska.
WARSZTAT 2: Oczyszczająca
kuchnia wiosenna. Warsztaty kulinarne.
Latające Warsztaty Rękodzieła serdecznie zapraszają na
kolejne warsztaty kulinarne. Będziemy robić dania z sezonowych jarzyn i dzikich
roślin oraz wiosenną kurację oczyszczającą z dzikich roślin. Spotkamy się trzy
razy. Będzie lekko, wiosennie i odświeżająco.
Zapewniamy wszystkie produkty i niektóre przyrządy kuchenne. Pozostałe przyrządy przynoszą uczestnicy (lista poniżej).
Ilość miejsc ograniczona, o przyjęciu decyduje kolejność
zgłoszeń.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „kuchnia wiosenna”. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „kuchnia wiosenna”. W jednym mailu można zgłosić maksymalnie dwie osoby.
UWAGA!!! Można zapisać się tylko na cały kurs. Nie ma
możliwości zapisania się na wybrane spotkanie.
Kiedy: 11.V – 25.V.2016, środy, godz. 17-20 (3 spotkania).
Gdzie: Centrum
Kultury w Lublinie, pracownia Latających Warsztatów Rękodzieła nr 257a, II p.
Opłaty:
50zł za całość, płatne na pierwszych zajęciach.
50zł za całość, płatne na pierwszych zajęciach.
W razie rezygnacji z kursu, opłaty nie zwracamy.
Prowadzenie:
Magdalena Kulas (p. niżej).
ORIENTACYJNY JADŁOSPIS – będzie modyfikowany na bieżąco w zależności
od tego, jakie rośliny będą dostępne w tym roku:
Wiosenne oczyszczanie:
- świeże, młode, dzikie rośliny, jak pokrzywy, mniszek
lekarski, czarny bez, pączki liści i kwiatów, np. bzów, forsycji, leszczyny,
porzeczki itd.,
- gammoterapia – leczenie pączkami liści i kwiatów drzew,
- wiosenne przetwory – zależnie od stanu roślin (np. pikle z
pączków czarnego bzu i mniszka lekarskiego, napoje z kwiatów czarnego bzu, konfitury
i syropy z płatków kwiatowych).
Dania z sezonowych
jarzyn i dzikich roślin:
- np. bób, szparagi, truskawki, różnokolorowe chłodniki z
dodatkami, dzikie rośliny
DO PRZYNOSZENIA NA ZAJĘCIA:
- nóż kuchenny i deska,
- kilka małych słoiczków,
- kubek, talerzyk,
- widelec i łyżka
- kilka małych słoiczków,
- kubek, talerzyk,
- widelec i łyżka
- ewentualnie inne akcesoria kuchenne (do ustalenia w trakcie, co i na kiedy).
Magdalena Kulas –
z przyjemnością od kilku lat gotuje zawodowo. Interesuje się zdrowym żywieniem,
dietą roślinną, potrawami regionalnymi, odkrywaniem na nowo zapomnianych
roślin. W kuchni uwielbia eksperymentować. Prowadzi blog kulinarny www.cieszsiesmakiem.pl