Warsztaty kulinarne - curry dla początkujących
![]() |
curry vindaloo |
Serdecznie zapraszamy na warsztaty curry dla początkujących. Warsztaty są przeznaczone dla dorosłych i osób w wieku licealnym. (Nie ma możliwości przyprowadzania ze sobą dzieci.)
Zrobimy dwa rodzaje curry. UWAGA!!! – Z MIĘSEM.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „warsztaty curry”.
Ilość miejsc ograniczona, o przyjęciu na kurs decyduje kolejność
zgłoszeń.
Zapewniamy wszystkie składniki kulinarne. Uczestniczki/cy przynoszą własne sztućce
i in. (lista poniżej)
Kiedy: 12.V.2014, poniedziałek, godz. 17-20 (1
spotkanie).
Gdzie: Centrum Kultury w Lublinie, pracownia Latających
Warsztatów Rękodzieła nr 257a, II p.
Opłata:
25zł od osoby.
Prowadzenie: Marcin Kempka
(p. niżej).
Organizacja: Katarzyna Hołda (Latające Warsztaty Rękodzieła), Anna Stępień (Pracownia Sztuki Zaangażowanej Społecznie Rewiry).
Organizacja: Katarzyna Hołda (Latające Warsztaty Rękodzieła), Anna Stępień (Pracownia Sztuki Zaangażowanej Społecznie Rewiry).
W czasie warsztatów przygotujemy indyjskie curry
vindaloo z przyprawionym ryżem basmati i zielone curry z ryżem jaśminowym w
stylu tajskim. Poznamy autentyczne składniki stosowane w kuchni indyjskiej i
dalekowschodniej (przyprawy, zioła, sosy i nie tylko). Dowiemy się, co tworzy
smak prawdziwego curry.
Podczas zajęć przyrządzimy potrawy w wersji umiarkowanie
pikantnej, z mięsem i krewetkami.
Dla chętnych - będzie do spróbowania naprawdę ostre curry, takie, jakie można zjeść w
Azji.
Pasty curry przygotowane podczas zajęć będzie można
zabrać do domu i wykorzystać we własnej kuchni.
Uczestniczki/cy otrzymają przepisy na ulubione wersje
curry prowadzącego.
Jeśli wystarczy czasu, spróbujemy także zrobić coś tradycyjnie azjatyckiego
do picia.
LISTA RZECZY DO PRZYNIESIENIA PRZEZ UCZESTNICZKI/KÓW:
- nóż kuchenny,
- łyżka i widelec,
- deska do krojenia,
- 2 małe pojemniki na pastę curry - dla osób chcących zabrać
pastę do domu.
Marcin Kempka – miłośnik kulinariów we wszelkich możliwych
postaciach, szczególnym uczuciem darzy kuchnie środkowej i wschodniej Azji.
Pasję kulinarną łączy z pasją podróżniczą i lingwistyczną, poświęcając wolne
chwile na zgłębianie kultur i języków Dalekiego Wschodu na równi z tamtejszą
kuchnią.