Warsztaty kulinarne - curry dla początkujących



curry vindaloo

Serdecznie zapraszamy na warsztaty curry dla początkujących. Warsztaty są przeznaczone dla dorosłych i osób w wieku licealnym. (Nie ma możliwości przyprowadzania ze sobą dzieci.)
Zrobimy dwa rodzaje curry. UWAGA!!! – Z MIĘSEM.

Zapisy pod adresem mailowym:
latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „warsztaty curry”.
Ilość miejsc ograniczona, o przyjęciu na kurs decyduje kolejność zgłoszeń. 
Zapewniamy wszystkie składniki kulinarne. Uczestniczki/cy przynoszą własne sztućce i in. (lista poniżej)

Kiedy: 12.V.2014, poniedziałek, godz. 17-20 (1 spotkanie).
Gdzie: Centrum Kultury w Lublinie, pracownia Latających Warsztatów Rękodzieła nr 257a, II p.
Opłata:
25zł od osoby.
Prowadzenie: Marcin Kempka (p. niżej).
Organizacja: Katarzyna Hołda (Latające Warsztaty Rękodzieła), Anna Stępień (Pracownia Sztuki Zaangażowanej Społecznie Rewiry).

W czasie warsztatów przygotujemy indyjskie curry vindaloo z przyprawionym ryżem basmati i zielone curry z ryżem jaśminowym w stylu tajskim. Poznamy autentyczne składniki stosowane w kuchni indyjskiej i dalekowschodniej (przyprawy, zioła, sosy i nie tylko). Dowiemy się, co tworzy smak prawdziwego curry.

Podczas zajęć przyrządzimy potrawy w wersji umiarkowanie pikantnej, z mięsem i krewetkami. Dla chętnych - będzie do spróbowania naprawdę ostre curry, takie, jakie można zjeść w Azji.

Pasty curry przygotowane podczas zajęć będzie można zabrać do domu i wykorzystać we własnej kuchni.

Uczestniczki/cy otrzymają przepisy na ulubione wersje curry prowadzącego.

Jeśli wystarczy czasu, spróbujemy także zrobić coś tradycyjnie azjatyckiego do picia.

LISTA RZECZY DO PRZYNIESIENIA PRZEZ UCZESTNICZKI/KÓW:
- nóż kuchenny,
- łyżka i widelec,
- deska do krojenia,
- 2 małe pojemniki na pastę curry - dla osób chcących zabrać pastę do domu.

Marcin Kempka – miłośnik kulinariów we wszelkich możliwych postaciach, szczególnym uczuciem darzy kuchnie środkowej i wschodniej Azji. Pasję kulinarną łączy z pasją podróżniczą i lingwistyczną, poświęcając wolne chwile na zgłębianie kultur i języków Dalekiego Wschodu na równi z tamtejszą kuchnią.