Kuchnia z ziemi. Warsztaty kulinarne.


kwas buraczany


Po czerwcowych warsztatach gotowania z dzikich roślin, znanych szerzej jako chwasty, zapraszamy Was na kolejny kurs kulinarny. Pozostajemy przy strategii kopania w ziemi, ale tym razem zajmiemy się nie tylko tym, co wykopują ogrodnicy, ale także tym, co wykopują archeolodzy.  
Kurs potrwa miesiąc (5 spotkań). Będą rodzime, polskie rośliny i starosłowiańskie przepisy kulinarne. W programie m.in. pieczenie chleba i podpłomyków, parzenie kawy z żołędzi, kulinarne i prozdrowotne przetwarzanie rodzimych roślin, i in. (pełny program poniżej).
Warsztaty dla osób dorosłych i w wieku licealnym. Nie ma możliwości przyprowadzania ze sobą dzieci.

Zapewniamy wszystkie produkty i niektóre przyrządy kuchenne. Pozostałe przyrządy przynoszą uczestnicy (lista poniżej).
Ilość miejsc ograniczona, o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.
Zapisy pod adresem mailowym: latajacewarsztaty@gmail.com - w tytule wiadomości prosimy napisać „warsztaty kulinarne”.
UWAGA!!! Można zapisać się tylko na cały kurs. Nie ma możliwości zapisania się na wybrane spotkanie.

Kiedy: 14.X.2015 – 18.XI.2015, środy, godz. 17-20 (5 spotkań).
UWAGA!!! 11.XI nie ma zajęć.
Gdzie: Centrum Kultury w Lublinie, pracownia Latających Warsztatów Rękodzieła nr 257a, II p.
Opłaty:
50zł
za całość, płatne na pierwszych zajęciach.
W razie rezygnacji z kursu, opłaty nie zwracamy.
Prowadzenie: Magdalena Kulas (p. niżej).


PROGRAM WARSZTATÓW – UWAGA!!! Może ulec drobnym zmianom.
Wszystkie 5 spotkań stanowi całość. Nie ma możliwości wpisania się na wybrane spotkanie:

- spotkanie 1- Dawna kuchnia słowiańska (na podstawie doświadczeń archeologii eksperymentalnej w Grodzisku Żmijowiska i nie tylko):
co i jak jedli Słowianie, jak zdobywali i przygotowywali jedzenie. Zbadamy, czy kuchnia dawnych Słowian smakowałaby współcześnie. Upieczemy podpłomyki i placki, ugotujemy polewkę z dzikich roślin, zrobimy masło, przyrządzimy kaszę i kawę z żołędzi.

- spotkanie 2 - Pieczenie chleba:
nastawimy zakwas żytni i pszenny, nauczymy się robić zaczyn, poznamy podstawowe receptury na chleby, nauczymy się "prowadzić ciasto", wypiekać chleby, upieczemy proste drożdżowe ciasto.

- spotkanie 3 - Rodzime Super Foods:
nauczymy się jak z rodzimych, tanich produktów przygotować jedzenie będące jednocześnie lekarstwem, nastawimy kwas buraczany, nauczymy się prawidłowo gotować kasze, korzystać z różnorodnych ziaren i owoców.

- spotkanie 4 - Jesienne i zimowe potrawy z warzyw:
zrobimy dyniowe spaghetti, pasty do pieczywa z warzyw strączkowych, kremową zupę z buraków i czarnego bzu, przygotujemy prozdrowotne napary.

- spotkanie 5 - Wigilia:
przygotujemy dania z użyciem zdrowych produktów, których używali dawni Słowianie oraz tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie.



DO PRZYNOSZENIA NA ZAJĘCIA:
1) spotkanie 1 - deska, nóż, słoik min. 0,5 l

2) spotkanie 2 - 2 słoiki 1l, miska z tworzywa min. 1 l

3) spotkanie 3 - deska, nóż, słoik 1 l 

4) spotkanie 4 - deska, nóż, kubek 

5) spotkanie 5 - deska, nóż, pozostałe rzeczy do przyniesienia – do ustalenia w trakcie kursu



Magdalena Kulas – z przyjemnością od kilku lat gotuje zawodowo. Interesuje się zdrowym żywieniem, dietą roślinną, potrawami regionalnymi, odkrywaniem na nowo zapomnianych roślin. W kuchni uwielbia eksperymentować. Prowadzi blog kulinarny www.cieszsiesmakiem.pl